Cand suntem preocupati de nutritie echilibrata, stim cu totii ca de baza este sa consumam zilnic legume si fructe de sezon. Vedeta sezonului(ianuarie-februarie) este napul(Topinambur).
Stiu, in România am evitat, din motive necunoscute, să consumam napi, lasandu-i doar pentru „masa” animalelor De ceva timp insa, aceasta leguma a fost redescoperita de agricultorii romani, de Chefi, de nutritionisti pasionati de „bunataturi”, dar si de gospodinele Fit
Asadar, trebuie musai de stiut si că aceste rădăcinoase sunt foarte nutritive, ele conţinand cantităţi considerabile de vitamine( A, B6, C şi K) si fibre. De asemenea, au avantajul(alaturi de morcov, telina si alte radacinoase) de a nu-şi pierde din nutrienti prin preparare.
BENEFICIILE consumului de napi:
ATENTIE!
Suferinzii de afecţiuni ale glandei tiroide trebuie să evite consumul de napi, deoarece aceştia conţin substanţe care pot interfera cu modul de funcţionare a glandei tiroide!!!
CE GATIM CU NAPI?
SUPA CREMA(4 portii) click aici pt reteta completa
Alte „romancute” bune in acest sezon(IANUARIE-FEBRUARIE): ridichi negre, sfecla rosie, hrean, telina, cartofi albi, ceapa galbena, fasole alba, usturoi uscat, varza; mere, pere(majoritatea depozitate si pastrate la rece, inca din toamna)
Atat pentru azi, dati fuga la piata si daca nu v-am convins cu Topinamburu’ macar cautati-le pe celelalte, ca de avocado si pomelo suntem satui tot anu’.