E rege in octombrie-noiembrie, deci sa profitam zic si sa facem cat mai multe supe-crème de dovleac, dar si dovleac copt si placinte. Dovleacul abunda in betacaroten(dat de culoarea portocalie), un fitonutrient antioxidant ce face bine imunitatii, articulațiilor si pielii. Pentru ca e bogat in fibre, dovleacul reduce nivelul de colesterol rau(LDL), regleaza glicemia din sange, ajuta digestia si este ideal in curele de slabire, fiind foarte sarac in calorii(100g=20cal). Iti recomand dovleacul placintar ca materie prima in orice reteta, daca vrei “curcubeu pe cerul gurii”
2.CATINA (“fructul lui D-zeu”) sau goji-ul romanesc
Este in topul alimentelor bogate in vit C, are peste 2500mg/100g! Recomandare pentru o imunitate de fier a piticilor, parintilor si bunicilor: miere bio+catina proaspata, la borcan(asezata in straturi) pastrata la frigider si din care consumam 1-2lingurite/zi, inainte de micul dejun(daca nu avem stomacul sensibil) sau la 15min dupa masa de pranz.
3.VARZA
Varza alba, inca proaspata, gustoasa si accesibila este o pretioasa sursa de minerale, vitamine,fibre si antioxidanti. Practic, de la “vladica la opinca” este una din legumele de baza ale lunii noiembrie si decembrie… O preparam in fel si chip, de la banala salata-pe care eu o introduc des in planurile alimentare pentru slabit deoarece contine foarte putine calorii(in jur de 200cal/300g si doar cu dressing vinegreta)- la placinta cu varza a bunicii. S-a dat startul si la varza la butoi pusa la murat, pentru prepararea delicioaselor retete de varza calita si sarmalute
4.CASTANELE
Sunt bogate in amidon, au putine grasimi, sunt sarace in proteine, dar au fibre, vitamine si minerale. Se consuma coapte, dar sunt excelente si in sosuri, supe sau in preparatele dulci. Recomand prudenta daca esti la dieta de slabit(100g=180-200cal) si atentie! Castanele sărate şi prăjite sunt contraindicate cardiacilor şi hipertensivilor!
5.NUCILE
Acum e momentul sa-ti faci provizii de nuci romanesti, pentru gustari si prajituri de casa. Nucile contin grasimi bune, esentiale pentru buna functionare a organismului, deci sunt ideale ca gustari sanatoase. Recomand nucile in curele de slabire, pentru ca dau repede o stare de satietate, anuland orice tentatie de a “sparge” frigiderul
6.MERELE
Acum gasim in piete cele mai bune mere! Merele reduc colesterolul rau si lupta cu racelile, mai ales acum, cand s-a racit vremea. Se spune ca 1 mar/zi aduce mai putine raceli, deci mai putini bani dati pe medicamente! De asemenea recomand marul ca si gustare sanatoasa in prima parte a zilei(1mar=70cal)
7.CONOPIDA
Nu ai pus inca la murat conopida? Da fuga la piata, cat inca o mai gasesti! Conopida este o sursa bogata de seleniu, un mineral care intareste sistemul imunitar. Conopida previne bolile de inima, detoxifica ficatul si ajuta digestia prin faptul ca este bogata in fibre solubile.
8.TELINA
Este excelenta pentru detoxifierea si energizarea organismului. Contine cantitati optime de fibre, minerale si vitamine care scad colesterolul si tonifica sistemul circulator O consumam in salate, dar sa stii ca nutrientii benefici pentru sanatate se pastreaza si daca este fiarta(in supe, ciorbe…)
9.STRUGURII
Bogati in minerale si resveratrol(o puternica substanta antioxidanta existenta in strugurii negri). Desi la ora asta, majoritatea strugurilor negri din curti si piete a fost “zdrobita” in picioare intru facerea minunatului si sanatosului must…spre tulburel déjà! Val. Energetica: 100g struguri=70cal
10.GUTUILE
Incheie recolta de toamna. Le consumam fie crude sau coapte si profitam de ele daca tinem la silueta(1 gutuie=55-60kcal). Putem sa le folosim si pe post de garnitura, coapte la cuptor, alaturi de carne. Sunt pline de zaharuri sanatoase, vitamine (A, B si C) si o buna sursa de antioxidati. Facem din ele dulceturi, gemuri si compoturi.