27.12.2016

art1

Prietenii ti-au pus volanu'-n brate de Revelion si alte paranghelii?! Afla atunci,


LA CAT TIMP DUPA CE AI BAUT TE POTI URCA LA VOLAN?!

Simona Popa

Bauturile alcoolice se metabolizeaza mai lent sau mai rapid, in functie de compozitia lor. Spre exemplu, taria autentica(atentie) adica alcoolul etilic alimentar pur diluat in apa distilata(votka, whisky, palinca, tuica, coniacul) se metabolizeaza rapid, alcooltest-ul ramanand negativ dupa trecerea a min 10 ore de la consumul a 50g, daca esti un barbat de 70kg, sanatos. Alcoolul bogat in proteine sau zaharuri(lichioruri, bere, coqteiluri) se metabolizeaza extrem de greu, alcooltest-ul ramanand pozitiv si dupa 48 de ore de la acelasi consum(deci, nu)!
Cum poti sa-ti apreciezi timpul necesar negativarii alcooltest-ului, daca esti sanatos si nu consumi medicamente si tutun(acestea potenteaza efectele negative ale alcoolului, suprasolicitand sistemul de detoxifiere al ficatului)

  1. Nu consuma alcool pe stomacul gol si in prima parte a zilei(alcoolul trece prin mucoasa bucala direct in sange, ocolind detoxifierea acestuia prin ficat si te imbeti rapid si cu putin)
  2. Nu amesteca bauturile!
  3. Nu amesteca alcoolul cu energizantele(tot ce contine cafeina, taurina, zahar, teina…devine extreme de toxic in combinatie cu alcool)
  4. Inainte de a bea, consuma un aliment solid, greu digerabil: slanina, sunca, unt(se incetineste absorbtia alcoolului si nu te imbeti…cu conditia bineinteles sa ai limita
  5. Masa luata impreuna cu alcoolul trebuie sa fie hranitoare, bogata in vitamine, minerale, fitonutrienti
  6. Bea doar alcool natural si autentic(exclus bauturi artizanale, facute de persoane fara educatie in domeniu, deoarece acestea pot contine alcool metilic extrem de neurotoxic, putand produce orbire, ciroza, boli neurologice si chiar moarte)
  7. Evita sa fumezi prea mult cand consumi alcool(tutunul potenteaza efectul bahic al alcoolului, dar devine si mai toxic pentru sistemul de detoxifiere al ficatului)
  8. Fa pauze in aer curat si/sau miscare fizica intre reprizele de consum
    Atentie!

De regula, consumul de alcool pentru femei este mai toxic decat pentru barbati( pentru ca genetic, femeile sintetizeaza o cantitate de cca 50% mai mica de enzime ale metabolismului alcoolului). Un barbat care consuma o unitate de alcool pe stomacul gol va avea o concentratie de alcool in sange de 15mg%, o femeie de 20mg%. Biodisponibilitatea unei unitati de alcool difera in functie de substantele adaugate in fermentatia alcoolului, adosuri de zaharuri, proteine. Ficatul metabolizeaza alcoolul cu atat mai repede cu cat se afla neinsotit de alte componente in bautura alcoolica respectiva. Astfel, consumul unei singure sticel de brere cu o noapte inainte de condus, poate pozitiva alcooltest-ul!
Atat pentru azi si sa nu uitam ca suntem in primul rand responsabili cu noi si cu cei dragi! 
Sarbatori fericite, echilibrate si cuminti!